Odrywany chlebek z musem śliwkowym

Obraz 034

Wyśmienity chlebek drożdżowy ze słodkim , wilgotnym musem śliwkowym . Możemy go odrywać lub kroić wedle uznania ja jednak wolę wersję z odrywaniem , tak smakuje najlepiej. Ciepły idealnie pasuje do jedzenia sam ,z miodem lub wiórkami prawdziwego masła.

Obraz 027
Składniki:
Zaczyn:
10 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mąki pszennej
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki letniej wody
4 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
Mus śliwowy:
7 dużych słodkich śliwek ( ok.250-300g)
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
cynamon mielony
żółtko do posmarowania chlebka
masło+ bułka tarta do wysmarowania keksówki
Przygotowanie:
Zaczyn:Do miseczki wkruszamy drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji kwaśnej śmietany.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto:Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty zaczyn , wodę , olej oraz jajko.
Wyrabiamy gładkie , elastyczne , odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkowujemy podłużnie , wycinamy prostokąty , pozostawiam ponownie na pół h.
Mus śliwkowy: Śliwki myjemy , osuszamy , pozbawiamy pestek , przekrawamy na mniejsze kawałki.
W rondelku roztapiamy masło , przesmażamy śliwki a gdy lekko się rozpadną wsypujemy cukier , pozostawiamy na gazie do z karmelizowania się owoców.
Mus miksujemy blenderem , pozostawiamy do ostudzenia.
Wyrośnięte prostokąty przekrawamy ponownie na pół ,rozpłaszczamy delikatnie w dłoni , układamy je w keksówce jeden obok drugiego smarując powierzchnię każdego kawałka ciasta śliwkami.Wierzch pokrywamy roztrzepanym żółtkiem oraz obficie posypujemy mielonym cynamonem.
Pieczemy 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

 

 

Obraz 034 Obraz 041

 

 

 

 

 

 

 

Obraz 022

Smacznego :)