Odrywany chleb na śmietanie z twarogiem , kolorowym pieprzem i fetą

Obraz 033

Oryginalny pomysł na domowe pieczywo.
W chlebie kryje się zadanie dla każdego kubka smakowego.
Same ciasto jest puszyste , lekko słodkie, delikatne z bardzo chrupiącą skórką dzięki skropieniu przed pieczeniem wierzchu wodą.
W środku kryje się wilgotny,serowo- jajeczny ,środek.
Twaróg z dodatkiem słodkiego cukru oraz pikantnych drobin kolorowego pieprzu i słonej fety.
Co więcej ciekawe ,ciepły chlebek jak na zdjęciu , po oderwaniu kromki ma żółte mocno wilgotne nadzienie, zaś gdy całkowicie wystygnie twaróg wychodzi na wierzch a ciasto blednie.
Takiego pieczywa nie znajdziecie w żadnym sklepie czy piekarni.
Polecam – pyszne.

 Obraz 026 Obraz 023

 

Obraz 033

Obraz 037

( keksówka o pojemności 1 l. )

Składniki:

Chleb:
400g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 jajka
250g.kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:
300 g. twarogu śmietankowego
1 łyżka cukru
2 jajka
1 łyżka świeżo mielonego, kolorowego pieprzu
100 g. sera feta
masło do wysmarowania keksówki
bułka tarta do wysypania keksówki
szczypiorek do posypania chleba

Przygotowanie:

Chleb: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól, wbić jajka, dodać śmietanę.
Wyrobić odchodzące od dłoni, gładkie ciasto.
Ostawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Nadzienie: Twaróg przełożyć do miski, wbić jajka, doprawić cukrem i kolorowym pieprzem.
Całość pognieść dokładnie widelcem.
Fetę rozdrobnić na małe kawałki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5-1 cm , wycinać kwadraty.
Kesówkę wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą, ustawić pionowo. ( tak by wygodnie było układać płaty ciasta)
Kwadraty układać na siebie uprzednio każdy posmarować twarogiem oraz posypać fetą.
Chleb skropić po wierzchu wodą.
Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

 

 

Obraz 043 Obraz 044

 

Obraz 049

 

Obraz 040

 

Smacznego :)