Żurek chrzanowo-grzybowy w chlebkach

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odpowiednio kwaśny z tradycyjnymi dodatkami.Taki właśnie powinien być żurek.

Składniki:
3l.wody
700ml. zakwasu na żurek
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 por-biała część
1/2 bulwy selera
1 słoiczek ostrego chrzanu(190g.)
6 surowych białych kiełbas
300g boczku wędzonego
250g.grzybów suszonych (ok.jednej szklanki)
250ml śmietany 18%
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2lyżki majeranku
sól,pieprz
1 łyżka mąki pszennej razowej( u mnie z zakwasu)
jajka ugotowane na twardo -jedno na osobę
małe chlebki-jeden na osobę

Przygotowanie:
Włoszczyznę ,cebule i czosnek obieramy,myjemy,wkładamy do garnka wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ,zalewamy wodą,gotujemy ok 40 min.
W między czasie boczek kroimy w małą kosteczkę ,przesmażamy-zdejmujemy z patelni.
Na tłuszczu z boczku smażymy na rumiano białe kiełbaski-zdejmujemy ,kroimy w plastry.
Grzyby płuczemy,przelewamy wrzątkiem kroimy drobno.
Z garnka wyjmujemy warzywa , wkładamy kiełbasę,boczek,grzyby oraz chrzan.
Doprawiamy majerankiem ,sola i pieprzem.
Gotujemy ok 25min na wolnym ogniu.
Chwilę przed końcem gotowania śmietanę łączymy z mąką oraz wodą z żurku ,przelewamy do garnka,mieszamy.
Z chlebków odkrawamy wierzch, wydrążamy środki ,jajka kroimy na pół.
Do każdego chlebka wlewamy żurek oraz wkładamy jajko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)