Nogi z kaczki pieczone w soku jabłkowym

Obraz 017

Soczyste , kruche mięso o wyczuwalnych , delikatnych smakach cytryny i jabłka.Idealnie smakuje z gotowanymi ziemniakami i świeżymi warzywami.
Sos powstały podczas pieczenia możemy zagęścić mąką lub zasmażką i podać z kaczką.

Obraz 012 Obraz 023

 

Składniki:

2 nogi z kaczki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
1 szklanka soku jabłkowego

Przygotowanie:

Kaczkę umyć , osuszyć.
Olej połączyć z przyprawami.
Natrzeć mięso , odstawić ma minimum 2 godz do lodówki.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym , wlać sok jabłkowy.
Piec bez przykrycia 60-70 min w piekarniku nagrzanym do 180st. często podlewając mięso wytworzonym tłuszczem z sokiem jabłkowym.

 

Obraz 017

 

Smacznego :)