Ostry sos rybny z papryką
Składniki:
2 filety z tilapii (u mnie mrożone , każdy po ok. 100 g ) |
Przygotowanie:
Warzywa oczyszczamy,pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach,marchewki i por kroimy w cienki plasterki,paprykę kroimy w drobną kostkę.
W garnku zagotowujemy wodę z bulionem,dodajemy warzywa.
Rozmrożoną rybę kroimy w małą kostkę,obsypujemy obficie mąką,mieszamy.
Smażymy na odrobinie oleju posypując solą i pieprzem cytrynowym do zarumienienia.
Przekładamy zawartość patelni do garnka.
Mąkę łączymy ze śmietaną,łyżką wody,cytryny,pieprzem,chili i curry-dolewamy łyżkę gorącego wywaru z garnka,energicznie mieszamy,przelewamy do sosu.
Gotujemy do zmięknięcia warzyw i zgęstnięcia sosy na wolnym ogniu,co jakiś czas mieszając.
Sos możemy podać dowolnie do chleba , ziemniaków czy kaszy gryczanej ja podałam z kopytkami.
Smacznego