No jak już jesteśmy przy rybie to może sos. Pikantny , warzywny z kawałkami mięciutkiej ryby i delikatnie wyczuwalnym smaczkiem curry i kwaskiem soku z cytryny.

DSC09540

Ostry sos rybny z papryką

Składniki:

2 filety z tilapii (u mnie mrożone , każdy po ok. 100 g )
2 długie cienkie marchewki
1 pietruszka
1 por bez liści
1/2 selera
1 kolorowa papryka ( czerwono-zielona)
mąka pszenna + 1 łyżka
400 ml wody+ 1 łyżka
1 kostka bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sól , pieprz

DSC09579

DSC09540

Przygotowanie:

Warzywa oczyszczamy,pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach,marchewki i por kroimy w cienki plasterki,paprykę kroimy w drobną kostkę.
W garnku zagotowujemy wodę z bulionem,dodajemy warzywa.
Rozmrożoną rybę kroimy w małą kostkę,obsypujemy obficie mąką,mieszamy.
Smażymy na odrobinie oleju posypując solą i pieprzem cytrynowym do zarumienienia.
Przekładamy zawartość patelni do garnka.
Mąkę łączymy ze śmietaną,łyżką wody,cytryny,pieprzem,chili i curry-dolewamy łyżkę gorącego wywaru z garnka,energicznie mieszamy,przelewamy do sosu.
Gotujemy do zmięknięcia warzyw i zgęstnięcia sosy na wolnym ogniu,co jakiś czas mieszając.
Sos możemy podać dowolnie do chleba , ziemniaków czy kaszy gryczanej ja podałam z kopytkami.

Smacznego :)