Niezwykle oryginalne połączenie smaków. Torcik jest banalnie prosty w przygotowaniu i orzeźwiający , smaki wprost eksplodują w ustach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sezonowy torcik na zimno

Składniki:
2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
1 galaretka cytrynowa
200 g. truskawek
1/2 pitaji
1/2 owocu karamboli
5-7 biszkoptów
Dodatkowo:
średniej wielkości miseczka lub mała tortownica , folia aluminiowa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku , odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.
Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną , dodać śmietanę , cukier oraz żelatynę.
Owoce umyć osuszyć z truskawek oderwać szypułki-przekroić na pół ,pitaję obrać pokroić w plasterki które następnie przekroić na 4 trójkąciki , zostawić odrobinę miąższy z którego zrobić 3 kuleczki łyżeczką.Karambolę pokroić w cienkie plasterki.
Miskę lub tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową , na dół położyć biszkopty a na  nie truskawki. Ścianki ozdobić ścisło pitają oraz karambolą.
Do miski wlać najpierw masę czekoladową-odstawić w chłodne miejsce do stężnięcia.
Na wierzch masy czekoladowej ułożyć truskawki , kuleczki z pitaji oraz plasterek karamboli.
Całość zalać tężejącą galaretką.
Odstawić do lodówki na parę h. do całkowitego stężnięcia.
Tak przygotowany torcik można podawać z bitą śmietaną.

Smacznego :)