Nauczyła mnie go robić mama od tego czasu podany z domowym , świeżutkim chlebem i ogórkiem kiszonym robi furorę w śród znajomych. Świetnie smakuję także polany np. na kopytka.

smalec

Domowy smalec

Składniki:

450 g słoniny
250 g boczku
1 duże jabłko
2 duże cebule
2 ogórki kiszone
3 większe ząbki czosnku
sól , pieprz , oregano

smalec

 

Przygotowanie:

Słoninę oraz boczek kroimy w drobną kostkę,ogórki i cebulkę siekamy drobniutko, jabłko ścieramy na tartce , czosnek przeciskamy przez praskę.
Słoninę wytapiamy w głębokiej patelni na malutkim ogniu- co jakiś czas mieszamy.
Gdy słonina już jest gotowa dodajemy boczek oraz przyprawy. Po 5 min gdy zrobią się skwarki dodajemy resztę składników ( cebulę , ogórki oraz czosnek) Mieszamy wszystko razem 2-3 min.
Nasz smalczyk przekładamy do przygotowanego naczynia i odstawiamy do lodówki na min 2 godz( najlepiej na noc) by wszystko nam się ładnie połączyło i przeszło smakiem.
Ja część swojego przysmaku podałam w chlebku.

Smacznego :)