Na kolację proponuję pieczeń , mięso , ziemniaki , kapusta. Czego chcieć więcej? :) Pysznie i do syta.

DSC03011

Pieczeń mięsno-ziemniaczana w kapuście

Składniki:

250 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowe
3 średnie ziemniaki
1 mała główka kapusty włoskiej
1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g)
3-4 pomidory suszone z zalewy
1 jajko
3 łyżki śmietanki 30%
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki mąki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka chili
sól , pieprz
olej do smażenia
DSC03011

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy , myjemy , ścieramy ta tarce o dużych oczkach , dodajemy mięso , pokrojone drobno 2-3 liście kapusty oraz przyprawy. Smażymy do zarumienienia na wolnym ogniu co chwila mieszając ( by nie zrobił się placek ziemniaczany) Chwilkę przed końcem smażenia dodajemy zawartość puszki z pomidorami oraz pokrojone drobno suszone pomidory-mieszamy.Zawartość patelni przekładamy do miski-zostawiamy do przestudzenia.Liście z kapusty odrywamy , gotujemy do zmięknięcia.Do przestudzonych składników dodajemy mąkę , bułkę tartą oraz jajko rozkłócone ze śmietanką , wyrabiamy rękoma zwartą masę.Przygotowujemy keksówkę lub inne małe naczynie żaroodporne , wykładamy je połową ugotowanych liści , do środka wkładamy ściśle masę mięsno-ziemniaczaną , całość przykrywamy resztą liści. Piekarnik rozgrzewamy do 180st. pieczemy przez 30 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.Gotową pieczeń przekładamy na talerz , kroimy w cienkie lub grube plastry ( Jest zwarta , bardzo borze da się kroić) Podajemy na zimno lub ciepło z dodatkiem ulubionego sosu lub z sałatką.

Smacznego.