Muszle faszerowane po meksykańsku

obraz-004

Apetyczne , ładnie prezentujące się na stole duże muszle makaronowe wypełnione farszem z mięsa mielonego i warzyw. Mogą być podawane na ciepło jako danie obiadowe lub na zimo jak przystawka.
Podając na ciepło np. podczas przyjęcia muszle farszem możemy napełnić dzień wcześniej a przed podaniem posypać mozzarellą i zapiec.

obraz-017 obraz-011
Składniki:
250g makaronu muszle
500g mięsa mielonego wołowego
250g.pieczarek
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 łyżki groszku konserwowego
250 ml przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki pasty chili
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Muszle ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu , odcedzić , osuszyć.
Cebule obrać , warzywa umyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć warzywa , dodać mięso ,smażyć na rumiano. Wlać przecier pomidorowy , doprawić pastą chili , paprykami w proszku oraz solą , wymieszać.
Farszem napełnić muszle , ułożyć na blaszce , posypać tartą mozzarellą. Zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

obraz-004 obraz-008                                                             Smacznego :)