Muszelki z pikantnym pietruszkowym pesto , suszonymi pomidorami i tofu

obraz-026

Zawszę staram się aby w diecie mojej rodziny były obecne witaminy :)

 

obraz-053

Razem z mężem uwielbiamy makarony i pikantne smaki o czym świadczy nazwa bloga więc gdy córcia jest w przedszkolu i tam zjada obiad ( chociaż w domu zawsze musi czekać na nią zupka warzywna lub makaron z sosem pomidorowym) staram się przygotować danie pod kubki smakowe naszej dorosłej dwójki.
Tym razem postawiłam na makaron muszelki z pikantnym pesto z natki pietruszki – natki z własnego ogródka , dorodnej , pachnącej , pełnej witaminy C , o pięknym zielonym kolorze.
Pikanterię zawdzięczamy papryczce chili z małymi niepozornymi pestkami ” mocy” oraz ząbkom czosnku …
Jako ostatnie dopełnienie smaków w pesto : olej z suszonych pomidorów , oliwa z oliwek i sok z limonki …
Te smaki są delikatnie wyczuwalne dzięki czemu podkręcają nasze kubki smakowe tak aż zaczynają wariować, chcemy więcej i więcej …
Czas na wykończenie całego dania.. czyli ostatnią kropkę nad ” i” – pokrojone w paseczki suszone pomidory , kawałki tofu i świeżo mielony pieprz dla wydobycia ostatecznej głębi smaku…
W efekcie całość wychodzi w prost wybornie chociaż  danie jest tak banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. :)

Makaron w tej postaci możemy podać na ciepło podgrzewając pesto z makaronem lub na zimno np. w formie sałatki.
Danie zamknięte w pudełeczku możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły a każdy pozazdrości nam wybornego , zdrowego lunchu czy drugiego śniadania :)

obraz-064 obraz-046

 

 

 

 

 

 

 

Muszelki z pikantnym pietruszkowym pesto , suszonymi pomidorami i tofu

Składniki:
200g. makaronu muszelki morskie nr.32 Lubellaobraz-007
100 g tofu
8 pomidorów suszonych z oleju
Pesto:
1 pęczek natki pietruszki
1 papryczka chili z pestkami
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Pesto: Natkę pietruszki myjemy , osuszamy , odcinamy listki od grubszych łodyg.
Papryczkę chili i obrany czosnek kroimy w plasterki.
Składniki umieszczamy w robocie kuchennym z funkcją siekania lub w misie blendera , wlewamy sok z limonki , olej z suszonych pomidorów oraz oliwę z oliwek.
Całość siekamy/blendujemy do powstania gęstego pesto.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , odcedzamy.
Do makaronu dodajemy pesto , dokładnie mieszamy.
Tofu kroimy w kostkę , pomidory z paseczki.
Makaron dzielimy na porcję na wierzchu układamy tofu oraz pomidory , oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

 

obraz-026

obraz-019 obraz-008

 

 

 

obraz-036

obraz-063

Ten przepis na pyszne i zdrowe danie z makaronu bierze udział w konkursie „1000 pomysłów, jedna Lubella”.

 

Smacznego :)


1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!