Muffinki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

Obraz 055

Któż nie lubi małych zgrabnych ciastek na cztery kęsy…
Można je zabrać na piknik, do szkoły czy też do pracy , są poręczne i zaspakajają nie tylko ochotę na słodycz lecz i mały głód :)
Wielką zaletą muffinem jest ekspresowy czas przygotowania a co ważne nawet nie potrzeba wyciągać miksera :)

Muffinki są świetnym pomysłem na spędzenie czasu z dziećmi – mówię Wam moja córcia z przyjemnością ucierała ciasto i nakładała budyń – ileż to było frajdy. Gdy muffinki siedziały w piekarniku z ciekawością spoglądała na rosnące w górę ciastka :)

Rabarbar , ach rabarbar- trochę przez nas zapomniany a pamiętam jako mała dziewczynka wcinałam zerwane prosto z ogródka łodygi maczając w cukrze. To był smak :)
Karmelizowany dodałam na wierzch muffinek zaś wnętrze wypełniłam śmietankowym budyniem.
Ciasto  przygotowałam z dodatkiem margaryny #Palma dzięki czemu wyszły jeszcze smaczniejsze i wilgotne.

Obraz 027 Obraz 055

Składniki:
100g. margaryny Palma
500g. mąki pszennej
150g. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka w temp. pokojowej
2 jajka
Dodatkowo:
3 długie łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
500ml mleka
1 łyżka masła 82%
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę.
Wrzucamy na rozgrzaną patelnie smażymy do momentu aż zacznie puszczać sok.
Wsypujemy cukier, mieszamy do pokrycia każdego kawałka rabarbaru.
Budyń przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, do gotowego dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę mieszamy z cukrem,oraz proszkiem do pieczenia.
Wbijamy jajka, wlewamy mleko.
Ucieramy do powstania gładkiej masy.
Do foremek wyłożonych papilotkami wkładamy łyżkę cista, budyniu oraz ponownie łyżkę ciasta.
Na wierzch kładzie po łyżce rabarbaru.
Pieczemy ok.25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

 

Obraz 033

 

Obraz 025

 

 

Smacznego :)

Palma- zróbmy coś dobrego :)

 

 


Palma - zróbmy coś dobrego