Młode ziemniaki w kapuście

Obraz 048

Przepyszne młode ziemniaki duszone w białej,młodej kapuście z porem. Delikatne , syte danie z nutą ostrości jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs lub sadzonego jajka.

 

Obraz 024 Obraz 039

Składniki:

1 kg małych , młodych ziemniaków
1 mała główka młodej kapusty
1 młody por – biała część
1/2 pęczka kopru
2 łyżki masła klarowanego
sól , pieprz
szczypta chili

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować , ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku , odcedzić.
Pora przekroić na pół , dokładnie opłukać , pokroić w pół plastry.
Kapustę poszatkować.
W garnku rozgrzać masło , przesmażyć pora z kapustą aż zwiędną ,podlać wodą do wysokości warzyw.
Po 10 min duszenia dodać ziemniaki oraz koper , doprawić solą , pieprzem chili.
Składniki delikatnie wymieszać , dusić do całkowitej miękkości.
Podawać gorące np. z kwaśną śmietaną , maślanką lub jako dodatek do mięs.

Obraz 048

 

Obraz 021

Smacznego :)