Młode ziemniaki smażone z pasternakiem

Obraz 020

Pasternak wyglądem przypomina pietruszkę jednak w smaku jest inny , na pewno słodszy i o wiele bardziej aromatyczny.W dawnych czasach zastępował ziemniaki do obiadu. Połączony,smażony z młodymi ziemniakami i cebulą daje na prawdę pyszne danie które możemy podać samo z maślanką , zsiadłym mlekiem lub z dodatkiem jajka sadzonego czy też kotleta.

Obraz 013 Obraz 024

Składniki:

7-8 średnich sztuk młodych ziemniaków
2 korzenie pasternaku
2 duże cebule
2 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam smakowego z pomidorami , chwili i bazylią)
1 łyżka masła klarowanego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka suszonego lub świeżego lubczyku
2 szczypty kminku
sól , pieprz do smaku
1/2 pęczka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować , pasternak obrać , umyć.
Warzywa umieścić w osolonych wrzątku gotować 10-15 min aż będą pół miękkie , odcedzić , osuszyć.
Cebulę pokroić w piórka , pasternak i ziemniaki w grube ok 1-2 cm plastry.
Na patelni rozgrzać olej z masłem , zeszklić cebulę , dodać resztę warzyw.
Doprawić ostrą i słodką papryką , lubczykiem ,kminkiem oraz solą i pieprzem.
Smażyć do całkowitej miękkości warzyw na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
Zdjąć z gazu , posypać koperkiem , wymieszać.
Podawać np. z maślanką lub zsiadłym mlekiem.

Obraz 008

 

Obraz 020

Smacznego :)