Młode ziemniaki pieczone w całości,faszerowane serem żółtym,warzywami i tuńczykiem

Obraz 053

Że Tobie się chce tak dłubać… usłyszałam w niedzielne, leniwe i gorące popołudnie, od wylegującego się  męża, wśród piszczących dziewczynek.. :)
A no że jak by inaczej, gdy człowiek kocha gotować a w środku tygodnia przysłowiowe praca-dom-dzieci to weekend w kuchni staje się totalnym relaksem, nawet gdy na dworze grzeje wiosenne słoneczko :)

Właśnie, właśnie… pogoda zobowiązuję i zachęca do przygotowania, kolorowych, cieszących oko i niezbyt ciężkich dań, aby mieć siłę na zabawę pod chmurką i pracę w ogrodzie.

Idąc tropem świeżych, młodych, warzyw wpadłam na pomysł przygotowania ziemniaków.
Na ryneczku wybrałam już polskie, młode, jak największe okazy a do nich resztę pięknych warzyw od których zaczynają  uginać się miejskie stoiska.
Po drodze do domu wstąpiłam po dużą puszkę tuńczyka Princes w sosie własnym  – to nieodłączny składnik ziemniaków, aby prócz zdrowych warzyw dostarczyć organizmowi cennych witamin A, B i D .

Mam te szczęście że moje dziewczynki uwielbiają wszelkie ryby a mąż co świeżej nie tknie tę z puszki zje także chętnie.
Co więcej sam sobie go kupuje i wcina ze świeżą bułeczką prosto z puszki 😉

Także obiad w 100% trafiony w smaki mojej rodziny.. wiecie nawet Babci zawiozłam ostatniego rodzynka , była zachwycona smakiem :)

 

Obraz 055 Obraz 054

Przy takich ziemniakach jest troszkę pracy, ale efekt satysfakcji gwarantowany :)
Serowe, kremowe wnętrze z mnóstwem świeżego kopru a na wierzchu delikatny jogurt,soczysty tuńczyk   i pomidor oraz chrupiąca rzodkiewka z pikantnym szczypiorkiem.

Jako dodatek podałam sałatkę ze świeżych warzyw z domowym sosem winegret.

 

Obraz 053

Ziemniaki są sycące i tak przepyszne, że chociaż człowiek już najedzony to nie można się im oprzeć :)

Obraz 056

Składniki:
8 sztuk dużych , młodych ziemniaków
* 8 arkuszy folii aluminiowej
150g. sera żółtego w kawałku
2 łyżka masła 82%
1/2 pęczka kopru
sól morska świeżo mielona
pieprz czarny świeżo mielony
Ponadto:
8 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
4-5 rzodkiewek
2 pomidory
280g. tuńczyka Princes w sosie własnym ( waga po odsączeniu)
1/2 pęczka posiekanego, pikantnego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, każdego zawinąć w arkusz folii aluminiowej.
Ułożyć na blaszce, pic 90 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
W między czasie przygotować dodatki: Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, tuńczyka odsączyć z sosu.
Pomidora pokroić w kostkę, rzodkiewki w pół plasterki.
Szczypiorek oraz koperek posiekać.
Upieczone ziemniaki odwinąć z folii,każdego przeciąć na pół wzdłuż, zostawiając dolną, nienaciętą skórkę.
Z ziemniaków wydrążyć miąższ .
Miąższ ze wszystkich ziemniaków przełożyć do dużej miski, dodać ser żółty, masło oraz koperek
Doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładnie ugnieść widelcem lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Farszem obficie napełniać ziemniaki.
Na wierzch każdego położyć łyżkę jogurtu.
Ułożyć pół plasterki rzodkiewki, kawałki tuńczyka oraz pomidora.
Ziemniaki posypać szczypiorkiem.
Podawać np. w towarzystwie wiosennej sałatki.

 

Obraz 062 Obraz 070

 

Obraz 071

 

Obraz 058

Smacznego :)

 

 

Wszystkich czytelników bloga serdecznie zapraszam na konkurs  www.konkurstunczyk.eu

 

Ty też możesz zostać mistrzem #MasterTuńczyk i zgarnąć cenne nagrody :)

 

Powodzenia :)

 

 


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes