Uwielbiam bogactwo smaków młodych warzyw 😉
Małe, słodkie marchewki, podane na pikantnej rukoli zerwanej z ogródka, dobrej jakości oliwa Gallo Classico która podkręca smak, oraz delikatna mozzarella i karmelizowane, chrupiące orzechy ze słonecznikiem.
Całość tworzy niebanalną sałatkę którą możemy podać do mięs i ryb z grilla, nikt nie przejdzie obok niej obojętnie 
Świetnie smakuje także sama, lub z czosnkową, chrupiącą bagietką.
Składniki:
500g. rukoli
świeżo mielony czarny pieprz
1 kg. młodych marchewek
2 kulki mozzarelli w zalewie
4 łyżki oliwy Gallo Classico
200g. orzeszków ziemnych niesolonych
200g. łuskanego słonecznika
2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Marchewki oskrobać, gotować do miękkości na parze lub tradycyjnie w wodzie, z dodatkiem soli.
Orzeszki oraz słoneczniki podprażyć na suchej patelni, wsypać cukier, smażyć do momentu aż cukier się rozpuści i obklei ziarna.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, porwać na małe kawałki.
W półmiskach ( lub w jednym dużym) ułożyć rukolę, oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodać marchewki, polać obficie oliwą z oliwek.( 2 pełne łyżki na porcję)
Całość posypać porwaną mozzarellą oraz uprażonymi orzechami ze słonecznikiem.
Podawać jako samodzielne danie np. z czosnkową bagietką lub jako dodatek do pieczonych mięs i ryb.
Smacznego 
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
Mniami, zdrowo i pysznie 😀
Zgadza się
Marchewki w tym wydaniu są przepyszne 