Młode marchewki z kalafiorem w sezamie

DSC_0339aa

Młode marchewki zerwane z przydomowego ogródka, kalafior oraz cebulka dymka.
Delikatne warzywa ugotowane na parze, przed podaniem podsmażone na klarowanym maśle z dodatkiem sezamu i świeżo mielonego, czarnego pieprzu.
Taki posiłek jest niezwykle pyszny i pełen witamin :)
Warzywa możemy podać jako samodzielny posiłek lub dodatek do dania głównego, mięsnego czy rybnego.
Świetnie smakują do potraw z grilla.

 

DSC_0339aa

Składniki:
1 kg młodych marchewek
1 młody kalafior
2 cebulki dymki
4 łyżki prażonego sezamu
3 łyżka masła klarowanego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Marchewki oskrobać, ugotować al dente na parze z dodatkiem soli.
Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować tak samo jak marchewki.
( Warzywa można ugotować w osolonym wrzątku)
Dymki posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić dymki.
Dodać marchewki, oraz kalafiora.
Smażyć na minimalnym gazie przez 5 min.
Chwilę przed końcem smażenia wsypać sezam oraz doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Podawać jako dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek.

DSC_0335a DSC_0337a

 

Smacznego :)