Młode marchewki gotowane na parze z rukolą i fetą

DSC_0977

Przepyszne połączenie rukoli, słodkich młodych marchewek oraz słonej fety z dodatkiem pikantnego oleju. Danie idealnie sprawdzi się na kolację lub lekki obiad. Możemy podać je jako dodatek do mięs i ryb z grilla.

DSC_0976 DSC_0966

Składniki:
1 kg młodych marchewek
500 g rukoli
100 g sera feta
olej rzepakowy z płatkami chili lub w wersji łagodnej oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Marchewki cienko oskrobać, umyć.
Gotować na parze do miękkości.
Fetę pokruszyć.
Na talerze wyłożyć porcję rukoli oraz parę marchewek.
Danie polać olejem z płatkami chili lub w wersji łagodnej oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mielonym pieprzem cytrynowym.
Wierzch posypać pokruszoną fetą.
Sałatkę podawać jako dodatek do mięs czy ryb lub jako samodzielne danie.

DSC_0977

Smacznego :)

DSC_0968