Młoda kapusta z warzywami i boczkiem w soku pomidorowym

Obraz 021

Młoda kapusta jest jednym z warzyw które przypominają mi wiosenne obiady w promieniach słońca.
Przygotowana z dodatkiem różnych warzyw , boczku , kiełbasy , soku pomidorowego i oczywiście obowiązkowego kopru jest na prawdę syta i wyśmienita w smaku.
Sam sos powstały podczas gotowania mogła bym wyjadać łyżkami.
Kapustę podałam z młodymi ziemniakami w maśle i koprze ale ze świeżym pieczywem smakuje równie dobrze.

Obraz 027 Obraz 004

Składniki:

2 małe główki młodej kapusty
0,7 kg boczku wędzonego
0,5 kg cienkiej kiełbasy
2 cebule
4 pomidory ( użyłam malinowych)
2 marchewki
1 pietruszka
500 ml soku pomidorowego
1 pęczek posiekanego kopru
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól , pieprz

Przygotowanie:

Warzywa umyć , osuszyć.
Kapustę poszatkować.
Obraną marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Warzywa przełożyć do garnka , zalać wodą ,dodać liście laurowe oraz ziele angielskie , gotować do miękkości.
Boczek , kiełbasę , cebulę i pomidory pokroić w kostkę.
Rozgrzać suchą patelnie , przesmażyć boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać kiełbasę i cebulę , smażyć na rumiano.
Dodać pomidory , poddusić chwilę mieszając aż puszczą sok.
Do kapusty przełożyć zawartość patelni , wlać sok pomidorowy , doprawić solą i pieprzem.
Wsypać koperek , gotować kolejne 10 min.

  Obraz 021 Obraz 017 Obraz 047 Obraz 038