Młoda kapusta z pomidorami i zasmażką na smalcu

DSC_0442

Jak ja pamiętam ten niezwykły smak już z lat dzieciństwa!
Gdy tylko młoda kapusta pojawiała się na straganach mama bardzo często ja przygotowała, ale nie będę pisać w czasie przeszłym bo dalej ją przygotowuje, tak samo pyszną jak kiedyś :)
Czasem dodaje przecier pomidorowy a innym razem robi bez.

Do młodej kapusty oprócz soli i pieprzu nie dodaję żadnych innych przypraw typu liść laurowy czy ziele angielskie, te składniki moim zdanie pasują do bigosu a młoda kapusta ich kompletnie nie potrzebuje.
Kapusta smażona na maśle z dodatkiem dobrej jakościowo kiełbasy, marchewki, cebuli , pomidorów i aromatycznego kopru a następnie duszona do miękkości w bulionie, zagęszczona zasmażką ze smalcu i mąki, wychodzi przepyszna.
Na prawdę warto spróbować tego dania, podać z młodymi ziemniaczkami posypanymi koprem lub ze świeżą bułeczką.

 

k3 k1

 

Składniki:

1 kg. cienkiej kiełbasy wiejskiej
2 główki młodej kapusty
2 marchewki
1 cebula
2 mięsiste pomidory
1 pęczek kopru
1 l. bulionu warzywnego lub drobiowego
sól,pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Zasmażka
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w półplasterki.
Kapustę poszatkować, obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę oraz pomidory pokroić w kostkę.
Umyty, osuszony koper posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło, zrumienić kiełbasę z cebulą.
Dołożyć resztę warzyw i koper, smażyć do momentu aż „zwiędną”.
Wlać bulion, dusić do miękkości warzyw.
Doprawić solą i pieprzem.
Zasmażka: Na patelni rozgrzać smalec, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać aby powstała gładka zasmażka bez grudek.
Zasmażkę przełożyć do kapusty, mieszając.

DSC_0442

Przepis bierze udział w konkursie   Manufaktura Wielkopolska  gdzie  uzyskacie 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.

 Smacznego :)

 

k2


Manufaktura Wielkopolska dla Mamy