Młoda kapusta w śmietanie z ziołami

DSC_0035

Młoda kapusta duszona z warzywami i świeżymi ziołami w śmietanie. Pyszny dodatek do drugiego dania lub świeżego pieczywa. Aromatyczna, pachnąca latem, wyczekiwana przez wielu z nas cały rok :)

DSC_0018 DSC_0028

Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 młode marchewki
2 młode pory
2 łyżki masła klarowanego
250/300 ml domowego rosołu / bulionu
sól, pieprz
1 pęczek posiekanego kopru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego oregano
2 łyżki posiekanego lubczyku
250ml.smietanki 30%
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować.
Marchewki oskrobać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, pora pokroić w pół plasterki.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa, smażyć aż ” zwiędną” co jakiś czas mieszając.
Wlać rosół/ bulion, gotować do miękkości warzyw.
Dodać posiekane zioła oraz przyprawy, wymieszać ( polecam dodać dość sporo pieprzu).
Wlać śmietankę, dusić na minimalnym gazie przez 5 min.

DSC_0035

 

DSC_0032

 

Smacznego :)