Mleczny sernik na spodzie z płatków kukurydzianych z polewą śmietankową

DSC_0897

Puszysty, mleczny, słodki sernik na maślanym spodzie z chrupiących płatków kukurydzianych. Jego wykończenie stanowi delikatnie kwaśna, polewa z kwaśnej i słodkiej śmietanki, która rozpływa się w ustach. Ciasto jest na prawdę pyszne.

 

DSC_0893 DSC_0885
Składniki:
Spód:
500 g.płatków kukurydzianych
150g. masła 82%
2 łyżki cukru pudru
masło + bułka tarta do wysmarowania blachy
Masa serowa:
1kg. sera z wiaderka
4 żółtka
1 szklanka szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
3 łyżki oleju rzepakowego
300ml mleka skondensowanego, słodzonego
Piana:
4 białka
szczypta soli
Polewa:
300ml. kwaśnej śmietany 18%
150ml. słodkiej śmietanki 30%
Przygotowanie:
Spód:Płatki zmiażdżyć, ugnieść z masłem i cukrem pudrem ( można użyć do tego celu kielicha blendera)
Blachę wysmarować masłem i bułką tartą, wyłożyć równomiernie płatki.
Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Masa serowa:Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie, olej oraz mleko skondensowane, zmiksować.
Piana:Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Dodać do masy serowej, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Masę wylać na podpieczony spód, piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Polewa: Śmietany wymieszać, 20 min przed końcem pieczenia, gdy wierch ciasta jest dobrze ścięty, posmarować nią po całości sernik.
Ciasto pozostawić do wystudzenia w piekarniku.

DSC_0897

DSC_0904

 

 

 

 

Smacznego :)