Puszysty, mleczny, słodki sernik na maślanym spodzie z chrupiących płatków kukurydzianych. Jego wykończenie stanowi delikatnie kwaśna, polewa z kwaśnej i słodkiej śmietanki, która rozpływa się w ustach. Ciasto jest na prawdę pyszne.

Składniki:
Spód:
500 g.płatków kukurydzianych
150g. masła 82%
2 łyżki cukru pudru
masło + bułka tarta do wysmarowania blachy
Masa serowa:
1kg. sera z wiaderka
4 żółtka
1 szklanka szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
3 łyżki oleju rzepakowego
300ml mleka skondensowanego, słodzonego
Piana:
4 białka
szczypta soli
Polewa:
300ml. kwaśnej śmietany 18%
150ml. słodkiej śmietanki 30%
Przygotowanie:
Spód:Płatki zmiażdżyć, ugnieść z masłem i cukrem pudrem ( można użyć do tego celu kielicha blendera)
Blachę wysmarować masłem i bułką tartą, wyłożyć równomiernie płatki.
Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Masa serowa:Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie, olej oraz mleko skondensowane, zmiksować.
Piana:Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Dodać do masy serowej, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Masę wylać na podpieczony spód, piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Polewa: Śmietany wymieszać, 20 min przed końcem pieczenia, gdy wierch ciasta jest dobrze ścięty, posmarować nią po całości sernik.
Ciasto pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
wygląda wspaniale!
Dziękuję bardzo
Pyszny sernik <3
Dziękuję :*
taki sernik z pewnością by mi smakował
Oj tak
Smakuje pysznie 
Jakie są składniki do polewy i w jakich proporcjach? 😉
Witam! Pisze wymieszać śmietany na polewę ale jakie?
Czy składniki muszą być w temperaturze pokojowej?
Tak, ja staram się zawszę do ciast używać składników w tem. pokojowej a zwłaszcza jajka
W jakich proporcjach mają być wymiaszane smietana kwaśna ze słodką?
jakie śmietany i ile?
Witam
Przepraszam za brak odpowiedzi, nawet nie zauważyłam że nie dodałam proporcji.
Już poprawiam.
Na polewę użyłam 300 ml kwaśnej śmietany 18 % i 150 ml słodkiej śmietanki 30 %