Mleczne mini bułeczki z jagodami i cukrem

Obraz 062

Delikatne, mleczne bułeczki wypełnione jagodami oraz posypane obficie cukrem.
Świetnie smakują ze szklanką mleka czy też kakao.
Bułeczki są dość słodkie wiec jak najbardziej zaspokoją ochotę na słodycze oraz pierwszy głód.

Obraz 057 Obraz 063

Składniki:

Ciasto:
500g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła 82%
1 żółtko
Dodatkowo:
1 szklanka jagód
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
cukier
Przygotowanie:
Ciasto:Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól, wymieszać.
Mleko podgrzać z masłem, odstawić do wystudzenia.
Do mąki dodać żółtko oraz mleko z masłem.
Wyrobić jednolite, odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić/ pokroić na np. 15 małych kawałków.
Każdy kawałek rozwałkować cienko, na środku położyć łyżeczkę jagód, oprószyć cukrem.
Jeden z boków ciasta nałożyć na owoce, zwinąć w rulon a następnie boki skleić ze sobą pod spodem tworząc okrągłą bułeczkę.
Sok z cytryny wymieszać z wodą, płynem posmarować wierzch każdej bułeczki, oprószyć obficie cukrem.
Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

 

Obraz 069
Obraz 062

 

Smacznego :)