Mleczne bułki do odrywania

DSC_0418

Domowe, puszyste bułeczki pachnące mlekiem. Ideale zarówno do kubka kakao, czy też małej, śniadaniowej kanapki.

DSC_0432 DSC_0440

Składniki:
600g.mąki pszennej
250ml. mleka
100g. masła 82%
Zaczyn:
25g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek ciepłego mleka
3 łyżki mąki pszennej
Przygotowani:
Zaczyn:
Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać mleko, dodać cukier oraz sól.
Podgrzać.
Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, mleko oraz rozpuszczone masło.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto
Odstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki.
Układać je obok siebie np. w tortownicy.
Piec 35/40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

DSC_0418

 

 

 

DSC_0434

DSC_0423

Smacznego :)