Mini pyzki szpinakowo-pieczarkowe

Obraz 014

 

Mini pyzki na 3 gryzy.
Małe, zgrabne w wiosennym kolorze, o smaku szpinakowo-pieczarkowym.
Takie fajne kolorowe kuleczki zaciekawiły moje dziewczynki, które chętnie zjadły je na obiad, okraszone podsmażoną na maśle cebulką :)

Dlaczego akurat ze szpinakiem? Zawsze mam go w zamrażalce, uwielbiam go za smak oraz cenne witaminy które dostarcza naszemu organizmowi.
Mrożonki Hortex uratowały mój obiad już niejednokrotnie, nie tylko w okresie zimowym.
Cenię je za smak i różnorodność.
Czasem po prostu brakuję chwili by wybrać się na bazarek po świeże warzywa i owoce, ratunkiem w tym momencie staje się bezcenna zamrażalka :)

Obraz 006 Obraz 024

Obraz 033
Składniki:
250g szpinaku rozdrobnionego Hortex
250g pieczarek
4 ząbki czosnku
sól,pieprz
2 łyżki masła klarowanego
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cebula podsmażona na maśle klarowanym

 

Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarte pieczarki.
Doprawić solą i pieprzem.
Dusić do odparowania płynu.
Odstawić do wystudzenia.
Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dołożyć szpinak.
Wsypać mąkę.
Wyrobić odchodzące od dłoni, jednolite ciasto.
Dłońmi formować małe, okrągłe pyzki.
Gotować we wrzątku 2 min po wypłynięciu.
Podawać okraszone podsmażoną na maśle cebulą.

Obraz 032 Obraz 011

Obraz 014

Obraz 004

 

 

 

 

Smacznego :)

 

#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury.

 

 


Wiosenny konkurs od Matki Natury