Mięso duszone w ten sposób nabiera pięknego purpurowego koloru. Jest tak miękkie i delikatne że samo odchodzi od kości a co najważniejsze bardzo smaczne i uniwersalne ponieważ mamy mięso i jarzynkę w jednym garnku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Żeberka duszone w czerwonej kapuście

Składniki:
800g. żeberek w pasku
1/3 główki małej czerwonej kapusty
1 cebula
0,5 l. bulionu warzywnego
1 łyżka przyprawy do żeberek
1 łyżeczka chili
sól , pieprz
1 łyżka mąki+100ml zimnej wody
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA żeberka

Przygotowanie:
żeberka umyć , osuszyć , pokroić na mniejsze kawałki między kośćmi.( W zależność od tego jakie wielości porcji chcemy osiągnąć)
Warzywa umyć , kapustę poszatkować drobno , cebulę pokroić w kostkę-wymieszać razem.
Na dno garnka ułożyć 1/2 warzyw oraz żeberka.
Całość przykryć resztą kapusty oraz zalać bulionem.
Wstawić na gaz dusić ok 60 min na wolnym ogniu ,dodać przyprawy , delikatnie wymieszać ( spróbować ew. doprawić)
Mąkę dokładnie połączyć z wodą oraz paroma łyżkami wywaru z sosu , przelać do garnka , wymieszać nad gazem do lekkiego zgęstnięcia sosu.
Żeberka podawać wg.gustu z ziemniakami makaronem , kaszą czy te pieczywem.