Mielone z indyka duszone w cebuli

Obraz 037

Delikatne w smaku,soczyste, kotlety mielone z indyka duszone w podsmażonej na maśle cebuli.Bardzo dobrze smakują w towarzystwie kopytek i ulubionej sałatki bądź surówki np. z tartej marchwi i pora.

Składniki:
800g. fileta z indyka
1 kajzerka namoczona w mleku
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej ( można ominąć)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
4 duże cebule
2 łyżki masła klarowanego
ok. 700 ml wody lub bulionu
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Umyte,osuszone mięso zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia wraz z odciśnięta z mleka kajzerką.
Wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, wsypać bułkę tartą.
Wyrobić masę mięsną, dłońmi formować kotlety.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
Obrane cebule pokroić w pół plastry, zeszklić w rondlu na rozgrzanym maśle klarowanym.
Do cebuli dołożyć usmażone kotlety,całość zalać wodą lub bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Dusić ok. 30 min na minimalnym gazie.

 

Obraz 037

 

Obraz 038

 

Smacznego :)