Medaliony drobiowe w sezamie z farszem pieczarkowym

Obraz 047

Delikatne, soczyste medaliony z fileta indyczego, z farszem pieczarkowym z dodatkiem sera żółtego i cebuli.
Kotlety oblepione sezamem i usmażone na maśle klarowanym niezwykle zyskują na smaku.

Obraz 028 Obraz 008

Składniki:
1 kg. zmielonego fileta z indyka
2 kajzerki namoczone w mleku
1 jajko
sol,pieprz
masło klarowane do smażenia
Farsz:
1 kg pieczarek
2 cebule
250g. tartego sera żółtego
sól,pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Panierka:
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka suchego sezamu
Przygotowanie:
Farsz: Cebulę posiekać,pieczarki obrać umyć pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Dusić do odparowania płynu, w między czasie doprawić solą i pieprzem.
Wsypać ser żółty, wymieszać.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśnięte z mleka kajzerki oraz wbić jajko,doprawić solą i pieprzem.
Masę mięsną wyrobić rękoma do połączenia się składników.
Na dłoni rozpłaszczać porcję mięsa, na środek kłaść po łyżce farszu,skleić brzegi a następnie lekko spłaszczać, tworząc medalion.
Panierka: Bułkę tartą wymieszać z sezamem.
Każdy medalion obtaczać w panierce z obu stron.
Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, na rumiano z każdej strony

Obraz 018

Obraz 047

Obraz 042

 

Smacznego :)