Masło czosnkowe z ziołami i świeżo mielonym czarnym pieprzem

DSC_0439

Domowe masło śmietankowe nie porównywalne w smaku z tymi ze sklepowej półki, idealne do grzanek z serem, ryb, mięs czy zwykłych kanapek.
Polecam poświęcić chwilkę na jego przygotowanie, jest pyszne :)

Składniki:
500 ml. śmietanki 30
4 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietankę przelać do miski robota, miksować na najwyższych obrotach do momentu aż zaczną tworzyć się gródki.
Zmniejszyć obroty miksera na kolejne 2 min. aż masło całkowicie oddzieli się od maślanki.
Masło przełożyć na sito,przepłukać zimną wodą, odcisnąć resztki płynów.
Przełożyć do miski, wymieszać łyżką lub widelcem z ziołami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Uformować dowolny kształt.
Masło schłodzić w lodówce.

 

DSC_0439

 

DSC_0436

 

 

 

Smacznego :)