Maślane rożki z jabłkiem i konfiturą brzoskwiniową

Obraz 041

Zawsze powtarzam iż w udanym wypieku dobre masło ma ogromne znaczenie. Dzięki niemu ciasto w rożkach wyszło delikatne i przepyszne. Jako farsz domowa konfitura z brzoskwiń oraz tarte jabłka z odrobiną soku z cytryny i cukru. Idealna słodycz do popołudniowej kawy w jesienne , chłodne a barwne popołudnia.

Obraz 034 Obraz 039
Składniki:
Ciasto:
500g. mąki pszennej
250g. miękkiego masła 82%
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
150ml. kwaśnej śmietany 18%
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
300g. domowej konfitury z brzoskwiń
3 słodkie jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
cukier do posypania rożków
Przygotowanie:
Ciasto:Do miski wsypać mąkę , dodać resztę składników,wyrobić gładkie ciasto.( w razie potrzeby podsypać mąką)
Ciasto odstawić na 30 min aby odpoczęło.
Nadzienie:Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wlać sok z cytryny oraz wsypać cukier, wymieszać.
Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kwadraty.
Na każdy kawałek kłaść łyżeczkę jabłek oraz konfitury z brzoskwiń.
Zlepić brzegi rożków.
Końce pozlepiać przyciskając widelcem.
Ułożyć na blaszce do pieczenia, posypać cukrem.
Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

 

Obraz 041

 

Obraz 053

 

Smacznego :)