Taką miałam nadzieję że po śniadaniu paluchów wystarczy także na kolację, lecz nic bardziej mylnego, wyszły tak pyszne że aż zabrakło a rodzina domagała się o częstsze ich pieczenie.
Paluchy po upieczeniu przyjemnie chrupią i świetnie smakują same jak i z sosem np. serowym.
Przygotowanie tak pysznego i prostego śniadania zajmuję parę chwil, warto wstać przed resztą rodziny aby nastawić ciasto do wyrośnięcia a gdy reszta domowników zasiądzie do stołu podać pachnące, domowe pieczywo i cieszyć się wspólnym, rodzinnym śniadaniem 
Składniki:
500g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
150 ml roztopionej margaryny Śniadaniowa maślany smak
200ml wody gazowanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
4 łyżki posiekanych drobno pistacji
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże oraz przyprawy wsypać do miski, przemieszać.
Wlać margarynę, wodę i sok z cytryny.
Wsypać pistację.
Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 60 min.
Po upływie czasu, ciasto ponownie wyrobić, podzielić na małe kawałki.
Z każdego kawałka formować podłużnego palucha.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego 
#Śniadaniowa #Bielmar