Chrupiące paluchy z pieprzem cytrynowym i pistacjami

DSC_0827

Taką miałam nadzieję że po śniadaniu paluchów wystarczy także na kolację, lecz nic bardziej mylnego, wyszły tak pyszne że aż zabrakło a rodzina domagała się o częstsze ich pieczenie.
Paluchy po upieczeniu przyjemnie chrupią i świetnie smakują same jak i z sosem np. serowym.
Przygotowanie tak pysznego i prostego śniadania zajmuję parę chwil, warto wstać przed resztą rodziny aby nastawić ciasto do wyrośnięcia a gdy reszta domowników zasiądzie do stołu podać pachnące, domowe pieczywo i cieszyć się wspólnym, rodzinnym śniadaniem :)

DSC_0822 DSC_0813
Składniki:DSC_0841
500g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
150 ml  roztopionej margaryny Śniadaniowa maślany smak
200ml wody gazowanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
4 łyżki posiekanych drobno pistacji
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże oraz przyprawy wsypać do miski, przemieszać.
Wlać margarynę, wodę i sok z cytryny.
Wsypać pistację.
Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 60 min.
Po upływie czasu, ciasto ponownie wyrobić, podzielić na małe kawałki.
Z każdego kawałka formować podłużnego palucha.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

DSC_0827

Smacznego :)

#Śniadaniowa #Bielmar

 

DSC_0854


Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa