Marchewka z pomidorami do obiadu

Obraz 053

Marchewka w tym wydaniu jest niezwykle uniwersalna.Soczysta,delikatna, aromatyczna i przede wszystkim pyszna. Świetnie smakuje podana na ciepło jak i również na zimno. Gdy zostanie, następnego dnia można ją podgrzać na łyżce masła, lub odrobinie wody.

 

 

Składniki:
1 kg. marchewki
1kg. mięsistych pomidorów
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć pomidory do momentu aż się rozpadną.
W między czasie obraną marchewkę umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do pomidorów.
Dusić na minimalnym gazie do miękkości marchwi.
W trakcie duszenia dołożyć przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Wymieszać.
Obraz 053
Obraz 050

 

 

Smacznego :)