Makaron z sosem grzybowym

DSC_0606

Pomysł na prosty, pyszny obiad.
Makaron podany z intensywnym sosem grzybowym, zaprawionym słodką śmietanką i koperkiem.

 

Składniki:
500g. makaronu kokardki
Sos grzybowy:
500g. cienkiej kiełbasy
2 cebule
500g. mrożonych lub świeżych, mieszanych grzybów leśnych
1 łyżka smalcu
500 ml. rosołu lub bulionu
1 pęczek kopru
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Sos grzybowy z kiełbasą: Na patelni rozgrzać smalec, przesmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę, oraz posiekaną drobno cebulę.
Dodać grzyby, smażyć kolejne 10 min.
Sos podlać rosołem, dusić do miękkości grzybów.
Doprawić posiekanym drobno koperkiem, solą i pieprzem.
Śmietankę połączyć z mąką pszenną oraz chochlą gorącego sosu.
Mieszankę przelać do garnka, wymieszać, zostawić na gazie, na kolejne 2-3 min aby sos zgęstniał.
Makaron podawać polany sosem grzybowym.

 

 

DSC_0606

Smacznego :)

DSC_0615