Makaron z polędwiczką wieprzową w sosie serowo-szpinakowym

Obraz 061

Kremowy , mocno serowy sos ze szpinakiem , polędwiczką wieprzową , cebulą i czosnkiem połączony z makaronem tworzy pyszne , szybkie i mogła bym powiedzieć wykwintne danie . Polecam nie tylko na obiad ale i na romantyczną kolację we dwoje podaną z lampką wina.

Obraz 057 Obraz 056
Składniki:
300g.makaronu świderki
500g.polędwiczki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
200g. serka topionego kremowego np. gouda
100g. sera żółtego Queijo curado lub parmezanu/cheddara
50 g. sera pleśniowego lazur
4 kostki brykietu szpinaku mrożonego w liściach
1/3 szklanki wody ( ew. bulionu)
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól , pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli , odcedzić.
polędwiczkę pokroić w plastry a następnie w paski.
Cebulę i czosnek posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło , zeszklić cebulę , dodać mięso i czosnek , smażyć na rumiano.
Serki topione podzielić na mniejsze kawałki ,ser qeuijo curado oraz lazur pokroić w kostkę.
Sery oraz szpinak dołożyć do mięsa , podlać.
Dusić do rozpuszczenia się serów co jakiś czas mieszając
Doprawić gałką muszkatołową , solą i pieprzem.
Do sosu przełożyć makaron , dokładnie wymieszać.

dObraz 061

Smacznego :)