Łosoś w sosie cytrynowo- koperkowym

DSC_0974

Delikatny filet z łososia,  zapieczony w słodko- kwaśnym sosie cytrynowo- koperkowym, na bazie słodkiej śmietanki. Idealny i bardzo smaczny obiad lub kolacja dla całej rodziny.

DSC_0979

DSC_0970

 

Składniki:
500 g fileta z łososia
sol
świeżo mielony, czarny pieprz
Sos cytrynowo-koperkowy:
3 łyżki masła 82%
sos z 1/2 cytry
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 pęczek kopru
400 ml słodkiej śmietanki 30%
sól
świeżo mielony, czarny pieprz
Przygotowanie:
Z łososia ostrym nożykiem odciąć skore, pokroić w paski.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem
Sos cytrynowo-koperkowy: W rondelku lub w głębokiej patelni rozgrzać masło, wsypać umyty, posiekany koperek. Po chwili wlać sok z cytryny oraz skórkę. Na koniec dodać słodką śmietankę, doprawić solą i pieprze.
Całość dokładnie wymieszać, pozostawić na gazie kolejne 2 min.
Gotowym sosem polać łososia.
Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.

 

DSC_0974

 

Smacznego :)