Łopatka peklowana

Obraz 118

Domowa wędlina jest zawsze nie zastąpiona. Sól peklowa zapewnia jej piękny różowy kolor.Mięso gotowane w cebuli i czosnku nie tylko smakuje wyśmienicie a także pięknie pachnie. Dodatkowym plusem jest wywar który otrzymujemy na koniec – klarowny , aromatyczny idealny do zupy warzywnej czy sosu.

Obraz 090 Obraz 123
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej w kawałku
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
czosnek granulowany
bazylia suszona
oregano suszone
1 czubata łyżka soli peklowej ( około 5 g.)
500ml wody
Zalewa do gotowania:
zimna woda
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć , odciąć ewentualne błonki.
Oprószyć łopatkę z każdej strony paprykami , czosnkiem i ziołami.
Umieścić w zamkniętym naczyniu , odstawić na 24-36 godz do lodówki.
Po określonym czasie mięso dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
Wodę zagotować , rozpuścić sól peklową , odstawić do całkowitego wystudzenia.
Łopatkę umieścić w ciasnym ( najlepiej glinianym lub szklanym ) naczyniu , zalać mieszanką peklującą- musi całkowicie zakrywać łopatkę.
Odstawić na 7 dni do lodówki.
Po tygodniu mięso ponownie dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą , umieścić w siatce wędliniarskiej.
Obrane cebulę pokroić w czwórki , ząbki czosnku zmiażdżyć.
W garnku z zimną wodą umieścić mięso , warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować 1,5 h na wolnym gazie.
Łopatkę pozostawić w zalewie do całkowitego wystudzenia , najlepiej zabrać się za cały proces wieczorem i pozostawić ją na noc.
Wywar z gotowania mięsa przecedzić i wykorzystać do domowej zupy cebulowej , warzywnej lub sosu. Jest aromatyczny i klarowny.Można go także zamrozić w małych pojemniczkach otrzymując bazę na przyszłość.

 

Obraz 120

 

Obraz 118

 

Smacznego :)Obraz 095