Leszcz z cebulą zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym

dsc_0487

Jedna z obowiązkowych propozycji podania ryby na świąteczny stół , smaku jest nie zastąpiona. Zamiast leszcza możemy użyć karpia lub innej patroszonej , białej ryby . Obowiązkiem jednak jest duża ilość cebuli smażonej na maśle oraz kopru w mieszance słodko -kwaśnej śmietany.

Składniki:
2 patroszone leszcze
sól morska świeżo mielona
czarny pieprz świeżo mielony
olej do smażenia
4 cebule
masło klarowane do smażenia
Sos śmietanowo-koperkowy:
250 ml słodkiej śmietanki 30%
250 ml kwaśnej śmietany 18%
1 pęczek kopru
sól , pieprz
Przygotowanie:
Ryby myjemy , osuszamy , kroimy w dzwonka.
Każdy kawałek oprószamy obficie świeżo mieloną solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju po 1-2 min z każdej strony.
Cebule obieramy , kroimy w piórka , szklimy na rozgrzanym maśle.
Sos śmietanowo-koperkowy:Koper myjemy , osuszamy , siekamy drobno. Śmietany mieszamy z koprem , solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki ryby , przykrywamy cebulą
Danie zalewamy sosem. Pieczemy 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

 

 

dsc_0488

 

dsc_0487

Smacznego :)