Leszcz pieczony w kawie z nutą cynamonu

Obraz 046

Delikatna ryba o oryginalnym, nie codziennym smaku kawy z sosem sojowym i nutą cynamonu.
Propozycja przygotowania ryby na świąteczny stół czy też wykwintną kolację we dwoje.
Jej smak idealnie komponuje się z lampką czerwonego wina.
W taki sposób można przygotować każdą tuszkę ryby. Tradycyjnego karpia czy też pstrąga.

Obraz 068 Obraz 075

 

Składniki:
2 oczyszczone tuszki leszcza
kolorowy pieprz świeżo mielony
sól świeżo mielona
150 ml mocnej kawy
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
8 plastrów cytryny
Przygotowanie:
Skórę ryb naciąć na ukos, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Kawę połączyć z sosem sojowym oraz cynamonem.
Ryb umieścić w naczyniu żaroodpornym zalać przygotowanym płynem , nasmarować nim rybę także od środka.
Odstawić na 2-3 godz do lodówki , w między czasie przekręcić ryby na drugą stronę.
W każdej od środka i na grzbiecie umieścić po dwa plastry cytryny.
Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Obraz 046

Smacznego :)Obraz 052