Lekki kapuśniak

Obraz 028

Lekki i pożywny kapuśniak przygotowany na domowym rosole.

Składniki:
2l. rosołu
5 ziemniaków
4 marchewki
1 pietruszka
1/3 selera
1 cebula
400 g kiszonej kapusty
1 łyżka majeranku
1 łyżka lubczyku
sól , pieprz
posiekana natka pietruszki

Obraz 028
Przygotowanie:
W garnku zagotować rosół.
Warzywa obrać umyć.
Ziemniaki pokroić w kostkę , marchew , pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę posiekać drobno.
Warzywa dodać do rosołu , gotować 10 min.
Kapustę poszatkować , dodać do zupy.
Doprawić majerankiem , lubczykiem oraz solą i pieprzem.
( jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przed dodaniem do zupy opłukać pod bieżącą wodą)
Gotować do miękkości składników.
Gorącą zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.

Obraz 007

Smacznego :)