Lekka i bardzo pożywna sałatka,polecam na zdrowy obiad :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami czosnkowymi

Składniki:
Na 2 porcję :
Sałatka:
1/2 główki sałaty lodowej
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 cebuli fioletowej
1/4 papryki czerwonej
4 rzodkiewki
2 łyżki dobrej śmietany 18% ( u mnie w słoiczku z wiejskiego dworku)
2 łyżeczki przyprawy do sałatek
Kurczak:
1 podwójna pierś kurczaka
sól cebulowa, pieprz, bazylia , chili ,przyprawa do kurczaka
Grzanki:
1 paluch
1 łyżka tartego sera żółtego
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta soli czosnkowej i pieprzu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Sałatka: Sałatę umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , porwać na mniejsze kawałki.
Cebule pokroić w piórka , paprykę w cieniutkie paseczki ( np. używając obieraczki do warzyw) rzodkiewki pokroić na 4 części.
Na każdy talerz położyć sałatę , posypać kukurydzą oraz ułożyć resztę warzyw.
Każda porcję oprószyć łyżeczką przyprawy do sałatek.
Na środek dania położyć kleks z łyżki śmietany.
Pierś: Mięso umyć , osuszyć , przekroić na 2 pojedyncze piersi ( bez polędwiczek) oprószyć przyprawami z obu stron – wetrzeć w mięso. Rozgrzać patelnię grillowa , smażyć piersi z rumiano z obu stron.
Pokroić w plastry , położyć na śmietanie. ( 1 pierś -jedna porcja)
Grzanki:Czosnek przecisnąć przez praskę , połączyć z masłem oraz przyprawami. Palucha pokroić w kromki ( 2-3 cm , u mnie wyszło 6 , po 3 na osobę) Usmażyć na suchej patelni na rumiano z obu stron lub podpiec w piekarniku.
Każda posmarować masłem czosnkowym oraz posypać serem żółtym. Położyć na talerz z sałatką