Łazanki z pieczarkami

Obraz 146

Syte , podzielne i dość szybie danie makaronowe. Takie łazanki za dzieciństwa często przygotowywała mama, teraz ze smakiem zajada się nimi cała moja rodzina.

W obfitym sezonie grzybowym pieczarki mama zastępowała grzybami leśnymi to dopiero bł rarytas !
Zaś na szybko często robiła z samą kapustą i kiełbasą , każda wersja przepyszna :)

Obraz 132 Obraz 136

Składniki:

500g makaronu łazanki
500g. kapusty kiszonej
500g. boczku parzonego
500g cienkiej kiełbasy
500g pieczarek
2 duże cebule
4 łyżki suszonego majeranku
sól pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Kapustę kiszoną gotować do miękkości, około 40 min, odcedzić, pokroić.
Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry.
Na suchej patelni przesmażyć boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać kiełbasę i cebulę.
Smażyć na rumiano.
Dołożyć pieczarki , dusić do odparowania płynu.
Na patelnie dodać kapustę kiszoną , smażyć kolejne 5 min. aż kapusta lekko się przyrumieni.
W między czasie doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Całość wymieszać z makaronem pozostawić kolejne 2-3 min na gazie dokładnie mieszając.

Obraz 146

 

Smacznego :)