Żurek chrzanowy na wędzonych żeberkach

DSC_0311

Kwaśny żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem.

Składniki:
(Na 4l. żurku)
Bulion:
0,5 kg. wędzonych żeberek
1 biała cebula
4 marchewki
2 pietruszki
biała część pora
1/2 bulwy selera
1/2 pęczka natki pietruszki
4 liście laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
Dodatki:
0,5 l. zakwasu na żurek ( miałam domowy)
0,5kg. białej kiełbasy
0,5kg. ostrego chrzanu ze słoika
4 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki suszonego lubczyku
sól , pieprz
3 łyżki mąki z zakwasu ( można ominąć)

jajka ugotowane na twardo

DSC_0298

Przygotowanie:
Bulion:Marchew , pietruszkę oraz selera obrać , umyć.
Pora i natkę pietruszki dokładnie opłukać.
Cebulę przypiec nad ogniem lub na suchej patelni.
Do garnka włożyć warzywa , wędzone żeberka , liście laurowe oraz ziele angielskie.
Zalać ok 3l. wody.
Gotować na wolnym ogniu ok 2h.
Ugotowany bulion przecedzić do dużego garnka w którym będziemy kończyć żurek.
Dodatki:Marchewki ugotowane w bulionie oraz białą kiełbasę kroimy w cienkie plastry.
Do bulionu dodajemy chrzan , mieszamy aż składniki się połączą.
Wkładamy kiełbasę , marchewkę oraz dodajemy przyprawy.
Gotujemy do momentu ugotowania się kiełbasy.
Przed końcem gotowania opcjonalnie żurek zagęszczamy mąką z zakwasu wymieszaną z paroma łyżkami gorącej zupy.
Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

DSC_0311

Smacznego :)