Kwadratowe pizzerinki z miękkim pomidorem ,posypanym czosnkiem niedźwiedzim oraz lekko chrupiącym szparagiem. Zdrowy , domowy pyszny fast-food. Pizzerinki najlepiej smakują z dodatkiem listków świeżej rukoli.

Pizzeinki z pomidorem i szparagiem

Pizzerinki z pomidorem i szparagiem

Składniki:
( Z podanych składników wyszło mi 10 średniej wielkości , kwadratowych pizzerinek)
Ciasto:
450g.mąki pszennej
200ml. ciepłego mleka
30g. świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Dodatki:
ketchup pikantny
150g. tartego sera żółtego
5 zielonych szparagów
2 pomidory
suszony czosnek niedźwiedzi
Pizzeinki z pomidorem i szparagiemPizzeinki z pomidorem i szparagiem Pizzeinki z pomidorem i szparagiem

Przygotowanie:
Ciasto:Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem oraz mąką.Zalać ciepłą wodą, wymieszać do powstania konsystencji śmietany( ewentualnie dodać mąki)Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków. Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą i pieprzem.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem. Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm , wykrawać średniej wielkości kwadraty ( ok 10X10cm.)
Zostawić na kolejne 30 min do podrośnięcia.
W każdym kawałku ciasta zrobić wgłębienie , polać ketchupem.
Dodatki:Warzywa umyć , ze szparagów odciąć zdrewniałe końce , przeciąć je na pół wzdłuż.
Pomidory pokroić w plastry.
Każdą pizzerinkę posypać serem żółtym , ułożyć szparaga oraz plaster pomidora.
Posypać go obficie czosnkiem niedźwiedzim.
Pizzerinki piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Smacznego :)