Kurczak zapiekany z bobem i marchewką pod beszamelem

DSC_0054a

Zapiekane piersi z kurczaka z warzywami pod kremowym beszamelem. Danie świetnie smakuje podane z pieczonymi ziemniakami.

 

Składniki:
1 kg. piersi z kurczaka
sól, pieprz
ostra papryka mielona
słodka papryka mielona
masło klarowane lub olej do smażenia
2 cebule
0,5 kg. młodej marchewki
0,5 kg. bobu
0,7-1 l. rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
1/2 pęczka kopru
500 ml śmietanki 36%
sól, pieprz
Beszamel:
4 łyżki masła 82%
4 łyki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyte piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, np. jedną, pojedynczą na pół.
Posypać przyprawami, zrumienić na rozgrzanym maśle lub oleju.
Marchewki oskrobać, pokroić w plastry.
Cebulę w kostkę, bób opłukać ( można obrać ze skórki)
Na maśle zeszklić cebulę, dodać resztę warzyw, smażyć kolejne 2 min chwila mieszając.
Wlać rosół / bulion.
Gotować do miękkości warzyw.
Dodać posiekany koper oraz śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, wyłożyć warzywa.
Beszamel:W garnku/ na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać aż powstanie gładka masa bez gródek.
Wlać mleko, doprawić gałką, solą i pieprzem.
Miesza do powstania aksamitnego sosu.
Beszamel wylać na mięso z warzywami.
Piec około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

DSC_0064a DSC_0062a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)