Kurczak z ziemniakami pod serową pierzynką z chipsami

Obraz 040

Jakie było zaskoczenie i zadowolenie mojej córki gdy powiedziałam że na obiad będą chipsy .
To dla małej była ogromna nowość ponieważ podstawowe dnia staram się przygotować ze zdrowych składników a na kupne chipsy pozwalam rzadko co innego gdy że zrobię je sama :)

Przejdźmy do dania:
Na weekendowy , kolorowy i szybki obiad przygotowałam ziołowe piersi kurczaka z młodymi ziemniakami w formie zapiekanki.Przykryte wyśmienitą pierzynką z serka Arla Apetina o smaku musztardy i miodu połączonego z ciągnącym się serem żółtym , pierzynka nie potrzebowała nawet doprawiania , jej smak był akurat idealny..Zapiekankę wykończyły pokruszone chipsy w dwóch kolorach i smakach : paprykowym i cebulowym.
Chipsy nie tylko nadały daniu ciekawego i oryginalnego smaku ale jak najbardziej cieszyły oczy atrakcyjnym kolorem.

Mięso , ziemniaki , sos , ser i nietypowy dodatek chipsy – danie samo w sobie wyszło już bardzo syte ale możemy podać z nim pieczone ziemniaki ,sałatkę ze świeżych warzyw czy ulubiony sos do zapiekanek.

Najważniejsze że bardzo smakowało mojej rodzinie. Córcia z niedowierzaniem zjadła porządny kawałek a mąż poprosił nawet o dokładkę :)

Obraz 024 Obraz 035

Obraz 040 Obraz 041                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
6 średniej wielkości ugotowanych w mundurkach ziemniaków ( użyłam młodych)
200g sera żółtego pokrojonego w kostkę
2 opakowania serka Arla Apetina musztarda i miód ( 125g . każdy)
20g. pokruszonych chipsów paprykowychObraz 005
20g. pokruszonych chipsów cebulowych
4 łyżki ziół włoskich
świeżo mielony czarny pieprz
sól
masło do wysmarowania naczynia

 

Przygotowanie:

Mięso umyć , osuszyć , odciąć błonki.
Podzielić na pojedyncze piersi a następnie każdą przekroić na pół wzdłuż, oprószyć z obu stron ziołami włoskimi , solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Ziemniaki pokroić w plastry , położyć na mięsie.
Serki Arla Apetina wymieszać z serem żółtym , pierzynkę serowa wyłożyć na ziemniaki.
Całość posypać pokruszonymi chipsami.
Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( Gdyby chipsy za bardzo się przyrumieniały należy przykryć naczynie folią aluminiową)

Obraz 069 Obraz 061


Obraz 025

Smacznego :)


 


Codziennie baw się smakiem!