Kurczak w sosie brokułowym

DSC_0638

Kremowy sos brokułowy na bazie domowego rosołu, śmietanki i serka mascarpone. Przygotowany z dodatkiem kurczaka i cebuli wychodzi rewelacyjnie. Danie jest niezwykle szybkie i świetnie smakuje podane z ryżem. Trzeba jednak pamiętać by spróbować sosu, aby nie wyszedł zbyt mdły, doprawić obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

DSC_0642 DSC_0643

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
Sos:
1 brokuł
250 ml rosołu drobiowego
400 ml śmietanki 30%
250g.serka mascarpone
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, oprószyć przyprawami, wlać olej.
Całość dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać, pokroić w drobno.
Rozgrzać suchą patelnię, smażyć kurczaka na rumiano, w między czasie dołożyć cebulę.
Brokuła podzielić na różyczki, gotować 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić.
Do mięsa dołożyć brokuła, wlać rosół oraz śmietankę.
Dusić przez 20 min na minimalnym gazie.
Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gdy sos delikatnie zgęstnieje dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
Dusić kolejne 2-3 min.
Kurczaka podawać na ciepło np. z ryżem lub makaronem.
DSC_0638

DSC_0647

 

Smacznego :)