Kurczak w pomidorach z rękawa

Obraz 048

Soczyste, mocno pomidorowe, z posmakiem mieszanki ziół kawałki kurczaka.Świetnie smakują z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Pokrojone w kostkę są idealnym dodatkiem do sałatki warzywnej czy też makaronowej.

Obraz 051 Obraz 059

Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
4 mięsiste pomidory
200ml przecieru pomidorowego
2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżki ziół do dań z drobiu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka masła klarowanego
* rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy,osuszamy.
Każą ćwiartkę dzielimy na pół między kością przy udku.
Pomidory myjemy, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pomidory, dusimy na wolnym ogniu do ich rozpadnięcia się co jakiś czas mieszając.
Pomidory przecieramy przez sito, pozbywając się pestek i skórek.
Do pomidorów wlewamy przecier, doprawiamy suszonymi pomidorami, ziołami oraz solą i pieprzem.
Wszystko razem mieszamy.
Udka umieszczamy w rękawie do pieczenia, wlewamy pomidory, spinamy.
Pozostawiamy na 2-3 godz w lodówce, a najlepiej na noc.
Po tym czasie pieczemy mięso ok.60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
15 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw.

Obraz 048

 

Obraz 067

Obraz 070

 

Smacznego :)