Kurczak trzy smaki

Obraz 076

Danie mogła bym nazwać kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym jednak czuć w nim wyraźnie pikantność sosu piri-piri.Najpierw czuć smak słodki i kwaśny a na końcu pojawia się przyjemna ostrość.Danie jest przepyszne,owoce i warzywa są świetnym połączeniem.
Najlepszy sos z kurczakiem jaki udało mi się przygotować.

Obraz 055 Obraz 058

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
1 cebula
1 marchewka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasa w zalewie
1/2 puszki brzoskwiń w syropie
1 szklana soku jabłkowego
1 szklanka zalewy z ananasa
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu piri-piri
sól , pieprz opcjonalnie
ulubiony ryż (ok. 50g na osobę)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć , osuszyć , pokroić w paski.
Mięso zamarynować z sosie sojowym , przyprawie do kurczaka oraz w słodkiej i ostrej papryce.
Odstawić na minimum 30 min do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy , usmażyć kurczaka na rumiano.
Mięso zdjąć z patelni.
Obraną marchew pokroić w słupki , papryki w kostkę , cebulę posiekać drobno.
Na tłuszczu po smażeniu kurczaka smażyć warzywa do momentu aż stracą swą jędrność.
Warzywa oraz kurczaka przełożyć do garnka ( chyba że używamy bardzo głębokiej patelni wtedy możemy pominąć ten krok)
wlać płynne składniki.
Brzoskwinie oraz ananasa pokroić w kostkę , dodać do potrawy.
Gotować na wolnym ogniu 10-15 min do miękkości warzyw.
Doprawić opcjonalnie solą i pieprzem ja użyłam tylko odrobinę soli.
Mąkę ziemniaczaną połączyć z paroma łyżkami gorącego sosu , przelać do garnka , wymieszać.
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu , gorący sos podawać z ryżem.

 

Obraz 076 Obraz 078

 

     Smacznego :)