Kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami

Obraz 032

Soczysty maślany kurczak ze słodkimi brzoskwiniami oraz miękkim , aromatycznym ryżem. To z pewnością jeden z najlepszych przepisów na kurczaka jaki udało mi się stworzyć i jeść. Zaletą tego dania jest pieczenie wszystkiego razem w piekarniku . Polecam na rodzinny , uroczysty lub niedzielny obiad , dania spokojnie starcza dla 8 lub więcej osób

Obraz 032

 

Obraz 021

Składniki:
1 kurczak ok. 2 kg.
50g. masła 82%
1 opakowanie przyprawy złocistej do kurczaka
sól , pieprz
1 kg małych brzoskwiń
400g ryżu jaśminowego
1 l bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy , osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.
Brzoskwinie obieramy , dwie kroimy w plastry , resztę w ćwiartki.
Nacinamy skórę kurczaka w czterech miejscach przy piersiach i udkach.
Wciskamy pod skórę kawałki masła oraz plastry brzoskwiń.
Bulion zagotowujemy.
Blaszkę smarujemy masłem , wysypujemy ryż , zalewamy 1/2 gorącego bulionu.
Mięso obsypujemy z każdej strony przyprawą do kurczaka , solą i pieprzem.
Kładziemy na ryżu , obkładamy brzoskwiniami.
Pieczemy 2 godz w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W czasie pieczenia ryż podlewamy bulionem do jego wykończenia.

 

 

Obraz 027

 

Obraz 035

 

 

Smacznego :)