Kurczak pieczony , faszerowany dynią z batatem

Kurczak pieczony , faszerowany dynią z batatem

Aromatyczny , wyrazisty w smaku kurczak z pomarańczowym farszem przygotowanym z dyni oraz słodkiego ziemniaka-batata.

Składniki:
Kurczak cały , wypatroszony ok. 1,300kg.
5 łyżek oleju rzepakowego z chili
2 łyżki pieprzu cytrynowego
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka soli
Farsz:
300 g. miąższu z dyni
300 g. batata ( jeden średni ziemniak)
1 łyżeczka soli
Kurczak pieczony , faszerowany dynią z batatem Kurczak pieczony , faszerowany dynią z batatem

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Olej mieszamy z pieprzem cytrynowym , oregano oraz solą.
Nacieramy marynatą mięso z każdej strony , odstawiamy.
Batata obieramy , gotujemy 10 min w osolonym wrzątku , dodajemy dynię.
Gotujemy kolejne 5 min.
Odcedzone i osuszone warzywa kroimy w kostkę.
Kurczaka faszerujemy warzywami , związujemy nóżki.
Pieczemy 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180st.
W połowie pieczenia przekręcamy delikatnie mięso na drugą stronę.

Smacznego :)