Kurczak marynowany w słodkiej śmietance,pieczony z cukinią i fetą

DSC_0503

Delikatne, soczyste i kruche mięso z kurczaka pieczone z dodatkiem cukinii i słonej fety.
Mięso wcześniej zamarynowane w słodkiej śmietance z dodatkiem przypraw, nabrało wyjątkowego smaku.
Kurczaka polecam przygotować wraz z pieczonymi ziemniakami.
Tworzą pyszny duet.

 

 

DSC_0503

Składniki:
1 kurczak ok. 1,5 kg.
300 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżka czosnku granulowanego ( użyłam z dodatkiem natki pietruszki)
1 łyżka majeranku
1 łyżka  Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
2 cukinie
200g. sera feta
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć.
Śmietankę wymieszać z przyprawami, marynatą zalać kurczaka.
Odstawić na min. dwie godziny a najlepiej na noc do lodówki.
Cukinię pokroić w plastry, fetę pokruszyć.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, obok ułożyć cukinię, posypać fetą.
Piec pod przykryciem przez 60 min.
Po tym czasie odkryć naczynie, piec kolejne 30 min.
Podawać np. z pieczonymi ziemniakami.

DSC_0504

 

DSC_0519DSC_0509

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)

 


Przepisy inspirowane naturą

 

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura